Va prezentam cateva informatii utile privind evaluarea in vederea impozitarii.
Incepand cu 1 ianuarie 2016, impozitul pentru cladiri a fost calculat in functie de destinatia cladirii, fara sa mai existe diferente semnificative intre cladirile detinute de persoane fizice si cele detinute de persoane juridice.
Astfel, conform noului Cod fiscal, putem vorbi despre cladiri rezidentiale, folosite strict in scop de locuit, cladiri nerezidentiale, utilizate in scop economic, sau cladiri cu destinatie mixta, adica cele folosite atat in scop rezidential, cat si in scop nerezidential.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea, asupra valorii impozabile a constructiilor, a unei cote situate intre 0,08% si 0,2%. Valoarea impozabila a unei cladiri rezulta din inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia cu o valoare impozabila corespunzatoare. Totodata, valoarea impozabila este ajustata in functie de rangul localitatii si zona de amplasare, prin inmultirea cu un coeficient de corectie.
Cladiri nerezidentiale
In cazul cladirilor nerezidentiale detinute de persoane fizice, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote intre 0,2 si 1,3% asupra valorii care poate fi:
valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare imobiliara intocmit de un evaluator ANEVAR in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta ;
valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.
Prin cladiri nerezidentiale se inteleg spatiile folosite pentru activitati administrative, comerciale, de agrement, financiar- bancare, sociale, turistice, inclusiv sedii ale persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale/familiale sau profesiilor liberale: medici, avocati, arhitecti, experti contabili, traducatori etc. Nu se incadreaza aici cladirile care sunt inchiriate pentru locuit, indiferent daca inchirierea se face catre o persoana juridica. Atentie insa, daca persoana juridica isi declara in acel imobil sediu social ori punct de lucru, atunci se considera ca acesta este folosit pentru activitati economice si, in consecinta, se datoreaza pentru acesta impozit pe cladiri nerezidentiale.
Atentie!Daca detineti o cladire mai veche de cinci ani sau achizitionata cu cel putin cinci ani in urma, pentru care nu va exista raport de evaluare imobiliara depus pana la termenul 31 martie , impozitul se va calcula prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate dupa aceeasi formula ca in cazul in care cladirea ar fi rezidentiala.
Practic, valoarea impozabila a cladirii trebuie actualizata cel putin o data la 5 ani pe baza unui raport de evaluare imobiliara intocmit de un evaluator ANEVAR in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii, ce trebuie depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta.
Cladiri cu destinatie mixta
In cazul unei cladiri cu destinatie mixta, aflata in proprietatea persoanelor fizice, la adresa careia este inregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfasoara o activitate economica, candse cunosc suprafetele folosite in scop rezidential si nerezidential (acestea pot fi identificate din documentatia cadastrala sau din contractul de inchiriere/ comodat), impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential, cu impozitul aferent suprafetei folosite in scop nerezidential, determinat dupa regulile prezentate anterior, chiar daca la adresa respectiva este declarat un sediu fara activitate economica.
In schimb, daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in activitatea economica nu se pot identifica separat(nu sunt delimitate in contractele de inchiriere / de comodat), avem urmatoarele situatii:
daca la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza ca pentru cladiri rezidentiale.
daca la adresa postala a cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile cad, conform contractului si conform situatiei faptice, in sarcina operatorului economic (firma, PFA etc), impozitul se calculeaza ca si cand cladirea este utilizata in scop nerezidential.
chiar daca la adresa respective se deruleaza activitate economica, in cazul in care cheltuielile cu utilitatile, insemnand energie electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare, nu sunt, conform contractului si situatiei faptice, in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza ca si cand cladirea este utilizata in scop rezidential.
In cazul imobilelor detinute de persoane juridice, Codul fiscal stabileste ca:
pentru cladirile rezidentiale (adica cele folosite pentru inchiriere in scop de locuinta ori care sunt contruite pentru a fi vandute ca si locuinte), impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% si 0,2% asupra valorii impozabile a cladirii;
pentru cladirile nerezidentiale, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% si 1,3% asupra valorii impozabile a cladirii;
pentru cladirile cu destinatie mixta, impozitul se determina prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata de locuit cu impozitul calculat pentru suprafata folosita pentru activitatea economica.
Valoarea impozabila a cladirilor aflate in proprietatea firmelor va fi:
ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;
valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;
valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;
valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.
Valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la 5 ani, pe baza unui raport de evaluare a cladirii intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii, depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta. In cazul in care proprietarul persoana juridica al cladirii nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului/taxei pe cladiri este de 5%.
Astfel, companiile care detin cladiri si care si-au realizat ultima reevaluare, pot sa evite cresterea cotei de impozitare la 5% prin realizarea evaluarii pana la 31 martie anul curent. Avand in vedere ca aceste rapoarte de evaluare efectuate pentru autoritatile locale se fac dupa alte principii de evaluare, ele avand drept scop determinarea valorii fiscale a cladirii in functie de materialele din care este construita, de suprafata si de rangul localitatii, ele nu trebuie inregistrate in contabilitatea peroanei juridice. Pentru reevaluarea cladirilor conform reglementarilor contabile in vederea determinarii valorii juste, societatile trebuie sa faca alte rapoarte de evaluare, acestea urmand sa fie inregistrate in contabilitate la sfarsitul anului.
Atentie! Codul fiscal permite consiliilor locale sa majoreze impozitul pe cladiri cu pana la 500% pentru imobilele neingrijite situate in intravilan.